Här är supermasken – som kan äta plast

Uppdaterad
Publicerad

En australiensisk forskargrupp har nyligen upptäckt att larvens tarmar har oanade kvalitéer. Den så kallade supermasken kan nämligen bryta ned plast.

– Nästa steg som vi föreslår är att konstruera enzymerna och producera dem i laboratoriet i större mängder, berättar forskaren Christian Rinke.

Studien delade in larverna i tre grupper. En grupp åt vetekli och trivdes bra, en annan grupp fick inte någon mat alls och lyckades hålla en viss vikt men förblev mycket inaktiv.

Den tredje gruppen åt frigolit – och gick upp i vikt.

– Den strimlar frigoliten, äter den och sedan matar den i princip bakterierna i tarmarna. Och vad vi har visat är att bakterierna har enzymer kodade som kan bryta ned frigoliten, förklarar Christan Rinke, forskare vid Queenslands universitet.

Att låta miljontals larver ta hand om plaståtervinning är ändå ingen lösning, enligt forskarna. De hoppas i stället kunna konstruera de speciella enzymerna för att på sikt kunna behandla plastavfall vid återvinningsanläggningar.

Larven är en Zophobas morio och är en av de vanligaste foderinsekterna.

Hör och se när larverna tuggar i sig frigolit i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.